Blogi

Calmisto World / Blogi / Sähkötupakoinnin uusia tuulia

Sähkötupakoinnin uusia tuulia

Lisätty 15.3.2012

Mikä eteen, kun sähkötupakka alkaa maistua paskalta tai ei oikein miltään? Joka toiset imaisut eivät tuota höyryä juuri lainkaan ja välillä taas irtoaa niin karvaat henkoset että on pakko yskiä? Atomisaattorin heittäminen roskiin ja uuden hommaaminen.

Jostain kuulin, että atomisaattorin normaali käyttöikä olisi noin kuukauden, joten tämän valossa kaikki 4 ostamaani poltinta ovat kaikki jo vähintäänkin jatkoajalla. Luultavasti tällä tarkoitettiin atomaisaattorin hajoavan normaalisti tuossa ajassa, mutta omani vain porskuttavat tuottaen päivä päivältä vain kurjemman höyryttelykokemuksen. Siispä marssin tupakkakauppaan ostoksille.

bud

Kaupasta mukaani tarttui kaksi pakettia eGo bud-atomisaattoreita, joissa säiliö sekä atomisaattori yhdistyvät yhdeksi pötkyläksi, jossa on irrotettava suukappale. Tankin kyljessä on ikkuna, josta nestetilannetta voi seurata, ja suukappaleen alla on silikonista valmistettu korkki täyttöreikää peittämässä. Vehje on hieman hölmön näköinen ilman sarjaan kuuluvaa päälle ruuvattavaa holkkia, mutta näitä ei kyseisessä kaupassa erikseen myyty, enkä viitsinyt sen takia haaskata rahojani uuden starttipaketin ostamiseen. Käryytellään sitten ennemmin vaikka rumaa, mutta huomattavasti kevyempää pötkylää.

Bud-tankki osiin purettuna. Mukana myös mehupulloon liitettävä jatke, joka helpottaa täyttämistä.

Budin täyttö sujuu lähes yhtä helposti kuin T-mallisenkin, tosin täyttöaukon suojakorkki ei ole juuri nuppineulan kumista päätä suurempi. Pakkauksessa tuli mukana myös nestepulloon liitettävä ohuempi pilli (kuminen tämäkin), sillä säiliön reikä on myös tavallista ohuempi, eikä 10ml pullosta pysty täyttämään sitä suoraan kaatamatta puolia lattialle. Tätä ei ehkä huvittaisi täytellä autolla ajaessa, kuten perinteistä tankkia on totuttu.

Täytyy sanoa, että budilla vedettäessä samoista aineista irtosi huomattavasti enemmän ja paremmin makua kuin normitankilla ja atolla viime aikoina. Jotkut sanovat pidentävänsä atomisaattoreiden käyttöikää pesemällä niitä välillä, mutta eGon tankkiatomisaattorin pesun jälkeinen kuivattaminen on pitkällinen, vähintään parin päivän mittainen prosessi. Kun mietin tavallisen röökiaskin hintaa voin surutta ostaa uuden aton vaikka joka viikko välttääkseni pesemisen / kuivaamisen vaivan. Mutta eihän sellainen ole tarpeen. Makupoliittisesti tarkasteltuna nämä atomisaattorit antavat kunnon aromit ainakin sen kuukauden ajan. Toisaalta tämä bud vaikuttaa niin kelvolliselta vehkeeltä, etten taida enää tavallisia tankkimallisia ostaa.

Uutta ja vanhempaa teknologiaa: yllä bud (ilman koristeholkkia), alla tavallinen eGO-T.

Jotkut väittävät jopa, ettei budia saa edes vuotamaan minkäänlaisella ravsitelulla tai taskun pohjalla makuuttamisella. Ainakin toistaiseksi tämä tuntuisi pitävän paikkansa. Huomenna laite pääsee vielä perusteellisempiin kenttätesteihin rakennustyömaalle.

En myöskään suorittanut minkäänlaista esipesua budeille, sillä halusin heti päästä pössyttelemään ja vertailemaan. Muutamat muovinmakuiset kuivasavut otin ennen säiliön täyttöä, mutta aineen lisäyksen jälkeen en enää sellaista havainnut. Jotkut ovat valittaneet pidempäänkin kestäneestä muovisesta sivumausta, mutta ainakin näistä kokeilemistani irtosi vain ja ainoastaan säiliöön laitetun e-nesteen makua. Bud toimi myös jokaisen omistamani akun kanssa, toisin kuin viimeisimmät ostamani tavalliset T-atomisaattorit, jotka hylkivät briteistä tilattuja akkuja.

Budissa on myös sellainen erikoisuus, että PG- sekä VG-nesteille on omat atomisaattorinsa, eikä ainakaan kauppias suositellut laittaa väärää tavaraa säiliöön. Tämän vuoksi ostinkin paketin molempia. Vehje oli normaaliin T-malliseen atomisaattoriin nähden huomattavasti halvempi, 7 eurolla sai kahden kappaleen paketin. Ongelmaksi muodostui laitteiden identtisyys, joten voi olla fiksua merkata ne, jos sattuu käyttämään molemman tyyppisiä aineita. Minä maalasin tussilla PG-tankkien toisessa kyljessä olevan ikkunan mustaksi. Tosin ostamissani VG-tankeissa täyttökorkin silikonitulppa oli sininen ja PG-laitteissa valkoinen, mikä helpottaa tunnistamista siinä tapauksessa, että suukappaleen viitsii sitä varten irrottaa. Näin ei välttämättä kuitenkaan aina ole. Muutenkin näissä sähkökessun osissa saattaa olla pieniä eroja riippuen siitä, mistä ne on ostettu.

Mitä eroa näillä PG- ja VG-litkuilla sitten on?

Kyseessä on e-nesteen pohja-aine, jonka ominaisuuksien ansiosta aine kuumennettaessa höyrystyy savunkaltaiseksi. Näiden lisäksi litku sisältää yleensä makuaineita sekä mahdollisesti jonkinlaisen määrän nikotiinia.

PG on propyleeniglykolia, äläkä kysy minulta asiaa sen tarkemmin. Sähkötupakan vastustajat väittävät sen olevan pakkasnestettä, mutta näin asia ei kuitenkaan ole. Molempia pohja-aineita käytetään yleisesti elintarviketeollisuudessa, joten luulisi niiden käytön olevan ainakin terveellisempää kuin tupakan polttaminen. Ainakin jenkkien terveysvirasto on luokitellut PG:n turvalliseksi aineeksi, VG:stä en tiedä. Toisaalta en tiedä muuttaako aineiden kuumentaminen höyryksi niiden käyttöturvallisuutta tai ominaisuuksia jotenkin. Tutkimustuloksia ei vielä juurikaan ole, mistä syystä esimerkiksi terveysviranomaiset Suomessa eivät e-kessua suosittele. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää, että kun tehdään tarpeeksi tutkimuksia, kaikki mitä maailmassa on, aiheuttaa syöpää. Kun tämä on todistettu, enempää kokeita ei enää tarvitse tehdä.

VG-nesteet sisältävät kasvipohjaista glyserolia ja aine on PG:tä paksumpaa. Se höyryää paremmin ja on yleensä pehmeämmän makuista, mutta jotkut saattavat huomata siinä hieman öljyisen sivumaun.

Minä olen tottunut höyryttelemään molempia, enkä osaa sanoa kumpi olisi parempi. Olenkin antanut maun ratkaista asian, ja kummastakin kategoriasta olen löytänyt omat suosikkini.

Lopuksi muutama lyhyt arvio joistain kokeilemistani nesteistä:

Vermillion River Kentucky Premium Blend VG/10mg: VG-nesteiden parhainta parhautta. Aromi on todella omanlaisensa, eikä sitä ole helppoa kuvailla sanoin. Tämän on kai tarkoitus maistua tupakalta, mutta se ei maistu. Joltain paljon paremmalta sen sijaan. Pehmeä samettinen jälkimaku tuo mieleen jonkin… leivoksen tai kakun?

Liberty Flights XO Pomegranate VG/14mg: Ei maistu granaattiomenalta, vaan ennemminkin mustaherukalta, ja on helvetin kitkerää. Aineen makua on myös lähes mahdotonta saada poltettua pois atomisaattorista, joten myöhemmin käytetyt aineet maistuvat myös enemmän tai vähemmän tältä.

Easy E-Liquid Seven Wolves PG/11mg: Tässä aineessa on todella kummallinen aromi, joka tuo mieleeni lähinnä tuhkan. Aine on ihan poltettavaa, mutta pidemmän päälle en tykännyt.

Vermillion River Minnesota Menthol VG/10mg: Tämä on suurin piirtein yhtä hyvää kuin Kentucky Premiumkin. Menthol ei maistu kovin vahvasti, joten aineessa on enemmän tupakkaa muistuttava maku. Hyvää!

Easy E-Liquid Desert Boat PG/11mg: Ehdottomasti paras PG-neste. Tässä on kaikkein eniten jotain oikeaa tupakkaa muistuttavaa. Silmät kiinni poltellessa on vaikeaa olla kuvittelematta jotain kamelia löntystelemässä loputtomien hiekkadyynien yli… Kurkkuosuma on hyvä, ja jälkimaussa on mukava vivahde jotain suklaan tai toffeen tapaista. Tätä on käryytetty jo lähemmäs 100ml eikä vielä merkkiäkään kyllästymisestä.

Easy E-Liquid Cheesecake PG/16mg: Todellakin tämä aine maistuu juustokakulta. Ehkä jopa hieman liikaakin. Pieninä määrinä silloin tällöin ihan ok ainetta, mutta ei ainakaan minulla sovi jatkuvaan käyttöön. Tässä on sama ominaisuus kuin granaattiomenassakin, eli älä sotke eri aineita samassa atomisaattorissa, mausta ei pääse eroon millään.

Liberty Flights XO Melon VG/14mg: Pehmeän makuinen neste, joka maistuu hunajamelonilta. Jos etsit vesimelonia, sitä saa erikseen nimellä Water Melon. Hyvää ainetta, jota polttelee mielellään aina välillä. Hyvää vaikkapa sunnuntaikäyttöön.

Liberty Flights XO Whiskey VG/14mg: Tässä aineessa on tunkkainen pitkään pöydällä avonaisena seisseen huonolaatuisen viljaviskin maku. Jos halajat skottilaista, maltaista ja savuista viskin makua, älä koske tähän. Hyi helvetti!

Lajitelma eri mehuja. Pienet 5ml pullot ovat käteviä kokeiltaessa uusia makuja. Isompia kannattaa tilata vasta sitten, kun tietää tykkäävänsä jostain aineesta.

<< Takaisin