Blogi

Calmisto World / Blogi / Sähkötupakka, osa 2.

Sähkötupakka, osa 2.

Lisätty 9.2.2012

Lupasin kertoa lisää kokemuksia elektronisen pötkylän polttelemisesta, ja voin vain todeta, että tähän asti sen kanssa on pärjätty erittäin hyvin. Tilanne on normalisoitunut, eikä oikeaa tupakkaa tule ajateltua enää juuri ollenkaan. E-sauhuttelusta on tullut normaalia rutiinia, ja sitä tekee edelleen ihan nautinnokseen. Ryypätäkin uskaltaa, vaikka aiemmin se on ollut se kaikkein varmin tapa pilata tupakkalakko. Empiiristen tutkimusten jälkeenkin sätkäpussi on saanut edelleen pölyttyä rauhassa takan reunalla. Tällä viikolla laitoin sitten koko elämän risaiseksi ja heitin rutikuvat toista kuukautta vanhat purut roskiin.

Olen myös luopunut vahvoista yli 20mg nikotiinia sisältävistä nesteistä vain huomatakseni, että miedommillakin pärjää. Maistuu paremmalta. Ja voin nautiskella enemmän kokematta suuren nikotiinimäärän aiheuttamia haittavaikutuksia. Ne ovat varmaan tuttuja ainakin nikotiinipurkkaa jauhaneille: kitkerä ja karvas maku kurkussa sekä helvetillinen jano hetken päästä.

Luultavasti hönkimäni nikotiinin määrä on silti lisääntynyt sätkänpolttoajoilta, sillä e-kessua on niin helppo höyrytellä lähes missä tahansa, varsinkin kotona koneen ääressä istuessa. Tänään kävin hieman pössyttelemässä firman työnjohtajien toimistolla kenenkään häiriintymättä. Lomien loputtua olen käyttänyt vehjettä muutenkin työmailla sisätiloissa päivittäin. Alkuun mietin, miten karmeaan kuntoon saisin mustan mattapintaisen laitteen käryyttelemällä sitä paskaisin sormin pölyisissä olosuhteissa, mutta yllättävän puhtaan näköisinä molemmat pötkylät ovat pysyneet. Akusta en tiedä, mutta ymmärtääkseni kaikki muut osat voi huoletta vaikka pestä.

Huvittavinta tässä on ollut seurata muiden ihmisten reagointia, varsinkin sellaisten, jotka pitävät koko touhua pellestelynä ja väittävät itse ennemmin laittavansa vaikka narun kaulaan kuin rupeavansa vetelemään tällaisia naurettavia patukoita. Useimmat ovat olleet kuitenkin uteliaita ja kyselleet, miten vehje oikein toimii. Useampikin tupakkaa säännöllisesti käryyttelevä on miettinyt lopettamista e-kessun avulla.

Mistä näitä sitten kannattaa hommata?

Vuoden alusta voimaan astunut määräys, mikä kieltää tupakkatuotteiden esilläpitämisen esimerkiksi markettien kassoilla kieltää myös sähkötupakan sekä tarvikkeiden kuvien ja nimien esittämisen nettisivuilla. Sähkötupakka sisällytettiin uuteen lakiin siksi, että se muistuttaa niin suuresti oikeaa tupakkaa. Sen kunniaksi liitänkin tähän postaukseen oikein hienon tupakankuvan.

Tämän tunnistaisi tupakaksi unissaankin.

Kuvassa on eGo-T varustettuna 6ml erikoistankilla. Edes oikea tupakka ei ole yhtä paljon tupakan näköinen! Jännä nähdä, tuleeko pian Valviralta postia, jossa kehoitetaan poistamaan kuva tai sulkemaan nettisivut? Varsinkin, kun kerron laitteen olevan myytävänä ja hinnankin olevan vain vaivaiset 3000 euroa? Viranomaisilla ei tunnetusti ole huumorintajusta tietoakaan.

Tässä kieltämättä haiskahtaa suomalaisten viranomaisten halu kieltää asioita pelkästä kieltämisen ilosta, ja täysin tekaistuin perustein. Kansalaisten paapominen ja holhoaminen on myös perinteisesti kuulunut viranomaisten tehtäviin tässä maassa. Mutta sääliksi käy Valviraa. Miten saataisiin kaikki ulkomaiset verkkokaupat laittamaan tupakankuvansa piiloon? Miten saataisiin estettyä kotimaisten kauppojen muutto suvaitsevaisempiin maihin? On suomalaisilla paperinpyörittelijöillä siinä pähkinää purtavaksi.

Lakia on ylipäätään naurettavan helppo kiertää siirtämällä verkkokauppansa ulkomaiselle palvelimelle. Näin on tehnyt esimerkiksi Hoplaashop, joka myy eGo-tarvikkeita jopa brittiläisiä kauppoja halvemmalla. Vaihtamalla sivuston kielen englanniksi asiakaskunta laajenee koko EU:n kattavaksi. Tuotteiden laadusta voin sanoa vain sen verran, että sieltä ostamani kaksi atomisaattoria olivat molemmat rikki. Itse putiikki sijaitsee tässä ihan nurkilla, joten kävin paikan päällä saamassa uudet tilalle, jotka molemmat toimivat. Atomisaattorit eivät kuitenkaan toimineet briteistä tilattujen akkujen kanssa, eli vaikuttaisi siltä, että tavaraa valmistetaan useammassakin paikassa eivätkä kaikki osat ole keskenään yhteensopivia. Ilmeisesti jengoissa on eroa, eikä poltin saa akusta kontaktia. Kannattaa siis ostaa kaikki osat samasta paikasta.

Hoplaan hinnat ovat halvimmat tähän mennessä, mutta osien kestävyydestä en vielä näin vähäisen kokemuksen perusteella voi sanoa paljoakaan. Uudet atomisaattorit toimivat ainakin toistaiseksi, ja hoplaasta ostettu 1100mAh akku kestää pidempään kuin briteistä tilattu 900mAh akku. EcigWizardilta joulun aikoihin tilaamani atomisaattorit toimivat edelleen, enkä ole havainnut akuissakaan heikkenemisen merkkejä. Täysi lataus riittää noin päiväksi, kunhan ei ihan yhtä mittaa käryyttele.

Entäs ne nesteet?

Easy E-Liquid. Hollantilainen pulju myy todennäköisesti Euroopan halvimmat liemet. Tosin kaikkia nesteitä myyviä kauppoja tuntuu välillä vaivaavan käsittämätön pula myytävästä tavarasta, ja pariin otteeseen minäkin olen joutunut muuttamaan tilaustani sen vuoksi, kun jotain tiettyä makua ei ole löytynyt varastosta, tai ei ainakaan sen vahvuisena, kun olin tilauksessani ilmoittanut. Ensimmäisellä kerralla huonosti englantia mongertava nainen soitti ja kysyi mitä puuttuvien tilalle laitetaan, ja toisella kerralla sain samansisältöisen viestin sähköpostiini kummallisena englannin ja saksan sekoituksena.

Täältä löytyy lista hyväksi havaituista nesteitä sekä tarvikkeita myyvistä kaupoista, alennuskoodeja näihin sekä tarkempaa tietoa koko touhusta yleensä.

Varmaankin sähkötupakan kohdalla vaaditaan vain malttia, ja laite kaikkine oheishärpäkkeineen on Suomessa markettien hyllyillä muutaman vuoden kuluttua. Jostain muistaisin kuulleeni, että jonkinlainen koko Eurooppaa koskeva direktiivi aiheesta olisi tekeillä. Nikotiinin osalta asia ei välttämättä muutu. Nikotiinivalmisteiden laillista kauppaa Suomessa hallitsevat lääkeyhtiöt, koska nikotiini luokitellaan lääkkeeksi. Itse aine on luultavasti lähes puoli-ilmaista, sillä nikotiinittoman ja extra-vahvan e-nesteen hinta on yleensä aina sama. Miettikääpä, millaista rahastusta kaikki Nicorette-tuotenimellä myytävät purkat ja laastarit ovat! Johnson & Johnson käärii niillä taskuihinsa melkoisen määrän tupakoinnista eroon haluavien rahoja. Luultavasti Nicoretten valmistuskustannukset eivät paljon poikkea perinteisen Jenkki-purkan kustannuksista, tai mistäs minä tiedän… No, onneksi meillä on nykyään olemassa halvempi ja miellyttämpi vaihtoehto.

<< Takaisin