Blogi

Calmisto World / Blogi / Ensimmäiset savut sähkötupakasta

Ensimmäiset savut sähkötupakasta

Lisätty 30.12.2011

Päätinkin kirjoittaa tänne jo nyt, vaikka sivuston muiden artikkeleiden kohdalla olenkin vielä hieman puolitiessä, mutta kun mielenkiintoinen aihe osui kohdalle. Pitkään ja hartaasti odottamani vehje, eGo-T sähkösavuke löytyi viimein tänään postilaatikosta. Laitteen olin tilannut itselleni joululahjaksi… no, parempi myöhään kun ei ollenkaan. Mutta olisiko mahdollista tämän avulla jättää tavallisen tupakan kiskominen historiaan? Siitä yritän nyt ottaa selvää.

Revittyäni silmälasikoteloa muistuttavan pakkauksen auki löytyi sisältä monenmoista pötkylää. Mitään käyttöohjeita ei ollut, joten etsin tarvitsemani tiedot netistä. Youtubekin on täynnä pössyttelyvideoita. Laitteen toiminta on varsin yksinkertaista, ja varsinkin tämän kyseisen mallin käyttöönotto oli helppoa. Laite sisältää kaksi akkua, kaksi atomisaattoria ja viisi nestetankkia. Atomisaattori höyrystää nikotiininestettä imettäessä, ja tämä höyry sekä näyttää että tuntuu oikealta savulta. Tai ainakin melkein.

e-rööki sekä valikoima eri makuisia nesteitä

Höyryttelyä varten tarvittavat nesteet olin tilannut eri puljusta, ja ne saapuivatkin tänne Ilmajoelle jo ennen itse laitetta. ECigWizardilta ne olivat kaikki jostain syystä tilaushetkellä loppuneet. Nesteitä on saatavilla satoja erilaisia makuja aina nallekarkeista omenapiirakkaan ja useilla eri nikotiinivahvuuksilla. Silmätippapulloilta näyttävät pienet purnukat oli kuitenkin varustettu pääkallon kuvin merkiksi siitä, että myrkystä on kuitenkin kysymys.

Kokosin siis laitteen netistä löytämieni ohjeiden mukaan. Akku ruuvataan atomisaattoriin kiinni. Sitten yksi tankki esiin, korkki auki ja tiputellaan nestettä sisään. Lopuksi tankki tuikataan paikoilleen ja pyöritellään vähän, jolloin atomisaattorissa oleva neula lävistää tankin kumisen korkin. Täytin yhden säiliön mentholilla ja toisen Desert Boat-tupakanmakujäljitelmällä. Röyhyttely voi alkaa!

Ensimmäinen havaintoni e-tupakasta oli, että sen polttelua on hieman harjoiteltava. Hatseja ei vedetä ihan samaan tyyliin kuin perinteisestä röökistä, ja väärin polttelemalla savut jäävät vähän olemattomiksi. Koska kyseessä on sähkövastuksilla toimiva vehje, tulee nesteen kulkea vastuslankojen ohi sopivalla vauhdilla, jolloin höyryä muodostuu enemmän. Parhaat sauhut irtosivat imemällä pitkään ja hartaasti, mutta ei liian voimakkaasti. Nappi kannattaa painaa pohjaan jo hieman ennen imaisua.

Kameliaineesta kiskotut savut olivat jotenkin todella kuivat ja siitä jäi karheä tunne kurkkuun, kuin kevytröökiin tottuneelle tarjottaisiin punaista norttia. Tiedä sitten johtuuko maun karvaus itse aineesta vai nikotiinivahvuudesta. Keskityin sitten pössyttelemään hieman miedompana versiona tilaamaani mentholia, jonka maku oli oikein sopiva, siitä irtosi reilusti ”savua” ja maku oli mukavan raikas. Testaamatta ovat vielä RY4 sekä Margarita. RY4 tuntuu olevan sähkökessuttelijoiden keskuudessa legendaarinen sekoitus, ja pullon suulta nuuhkaistuna siitä irtosi hieman kahvin ja toffeen sekä perinteisen tupakan aromeita. Margaritasta en ainakaan haisteltuna oikein pitänyt, tuli lähinnä mieleen joku teinien halpis hajuvesi.

Kaikkein hauskinta tässä laitteessa on se, että sitä voi – ainakin teoriassa – vedellä missä tahansa, eivätkä tupakointia koskevat kiellot ja lait päde e-sauhutteluun. Minun ei tarvitse mennä ulos pakkaseen kessulle ja autossakin voin vedellä ilman että verhoilu rupeaa haisemaan… mutta sängystä tulin kuitenkin häädetyksi kessuineni pois. Joku roti pitää sähkötupakoinnissakin olla! Luultavasti myös moni muu paikka tulee olemaan e-röökin suhteen kielteisellä kannalla, ja voin lyödä vetoa etteivät anna höyrytellä esimerkiksi lentokoneessa… paitsi ehkä vessassa? Laitteen käytöstähän ei jää tupakanhajua, mutta laukaiseekohan höyry vessan savuhälyttimet? Tämä kannattaakin selvittää jostain, sillä ties vaikka pitkien lentomatkojen kärvistely tupakantuskissa olisi tämän laitteen myötä historiaa!

Settiin kuului vain kaksi atomisaattoria (kumpaakin on jo käytetty), joten uusien makujen testaamiseksi joutuisin käyttämään niistä jompaa kumpaa uudestaan. Maku ei luultavasti vaihdu heti säiliön vaihdon jälkeen. Jännä nähdä millaisen aromisekoituksen saan aikaan aluksi, ennen kuin imukkeesta alkaa tulemaan vain sitä uutta tavaraa.

Kieltämättä tällaisen vehkeen pössyttely on nautinto jo sinänsä, mutta en voi väittää, että se normitupakkaa kuitenkaan täysin korvaisi. Ehkä tässä vuosien varrella olen tullut riippuvaiseksi myös muistakin tupakansavun sisältämistä myrkyistä. Tupakallekin siis tekee välillä mieli mennä, mutta eGon höyryttely kyllä auttaa, vaikkei se mielihalua kokonaan poistaisikaan. Oikeastaan fiilis on vähän kuin sikarin poltossakin. Siinä on tupakkaa, mutta sikarin jälkeenkin tekee silti mieli tavallista tupakkaa.

Sähkötupakan polttelua leimaa myös eräs mielenkiintoinen seikka: sitä on lähes mahdotonta verrata oikeaan tupakkaan. Koska olen polttanut yhden sähkötupakan? Voit pössytellä pari minuuttia ja laittaa sitten vehkeen takaisin taskuun. Tai vaan pari hatsia. Sähkötupakalla ei ole varsinaista alkua eikä loppua. Mikä on sitten oikea määrä? Yksi pieni säiliöllinen riittää varmasti ainakin puolen tunnin yhtämittaiseen käryyttämiseen. Minä sain tämän päivän aikana yhden säiliöllisen mentholia ja hieman kamelitupakkaa kulumaan. Tehdaslatauksessa ollut akku ei ole ainakaan vielä tyhjä.

Netissä on varoiteltu huonoista halpismalleista, joiden akut eivät kestä mitään, höyryntuotto on olematonta ja joissa säiliön sijaan täytellään alunperin kertakäyttöisiksi tarkoitettuja vanupatruunoita. Tämä laite maksoi noin 50 euroa, ja on luultavasti sieltä parhaasta sekä helppokäyttöisimmästä päästä. Viikon nesteet maksavat kolmesta eurosta kymppiin riippuen laadusta. Edullisuudessaan tämä menee jo reilusti alle sätkien käärimisenkin. Ja yhden Champix-kuurin hinnalla näitä saa ripakopallisen. Mutta jos tämän avulla pääsen normitupakasta eroon, ei yksi jäljelle jäävä nikotiiniriippuvuus paljoa paina.

Kerron aiheesta myöhemmin lisää.

<< Takaisin