Mitä mukaan matkalle?

Calmisto World / Artikkelit / Mitä mukaan matkalle?

Matkalla joudut kantamaan mukanasi kaikkea sitä, mitä olet laukkuusi kotoa haalinut. Omatoimimatkailija kanniskelee tavaroitaan usein vielä enemmän, kun paikasta toiseen siirtymistäkin on yleensä enemmän. Laukkuja raahataan enimmäkseen juna- tai bussiaseman ja hotellin tai muun majapaikan välillä. Helpoin tapa välttää kanniskelua on tilata taksi, mutta jos olet omatoiminen matkailija ja liikkeellä hieman pienemmällä budjetilla, tuskin haluat tuhlata rahojasi kalliiseen taksikyytiin? Helpompaa on jättää kaikki tarpeeton tavara kotiin.

Toinen huomionarvoinen seikka on se, että lähes kaikkialla on kauppoja. Voit aina ostaa paikan päältä, jos unohdit jotain tärkeää kotiin. Et ehkä saa juuri sitä mitä haluaisit, mutta jotain vastaavaa ja samaan tarkoitukseen soveltuvaa kuitenkin. Ostoksia kannattaakin jättää matkakohteessa tehtäviksi, varsinkin jos olet matkustamassa johonkin edullisen hintatason maahan. Tyhmintä on varustautua tällaiselle matkalle ostamalla tarpeellisia tavaroita etukäteen ja kovaan hintaan Suomesta.

Millaiseen laukkuun tavaransa pakkaisi?

Jos kuljetat vain pienen tai kohtuullisen määrän tavaraa eikä kanniskeleminen ole sinulle ongelma, olkahihnallinen urheilukassi tai tilava reppu on mielestäni paras ja yksinkertaisin ratkaisu. Jos taas tavaraa on enemmän, tai joudut raahaamaan laukkuasi poikkeuksellisen paljon, kannattaa satsata pyörälliseen vedettävään laukkuun. Näitä on monen kokoisia ja erilaisista materiaaleista valmistettuja, mutta ainakaan minä en laittaisi mitään helposti särkyvää pehmeään laukkuun. Lentokentällä työntekijät käsittelevät matkatavaroita joskus vähän kovakouraisesti. Yleensä kannan särkyvät tavarat aina käsimatkatavaroissa. Pyörät pitävät meteliä, mutta sen sietää, kun kädet eivät väsy pitkänkään kävelyn aikana. Metsässä tällaisen kanssa ei tietenkään pärjää, mutta kaupunkilomailijalle se on hyvä vaihtoehto.

Vaeltajalle rinkka on tietenkin se ainoa oikea valinta, mutta miksei se sopisi muillekin, esimerkiksi reilaajille? Jos hyödynnät vaikkapa leirintäalueita ja kannat mukanasi makuupusseja ja telttaa, ei muita vaihtoehtoja kannata edes miettiä. Saat niitattua koko paketin yhdeksi matkatavaraksi, jolloin et joudu maksamaan lentokentällä ylimääräistä esimerkiksi erillään kulkevasta teltasta. Rinkan ikävimpänä puolena on miljoonat nyörit ja remmit ja useat ahtaat taskut, joista et juuri sillä hetkellä tarvitsemaasi tavaraa löydä. Kuten repunkin kanssa, joskus on tarpeen tyhjentää koko sisältö, ennen kuin tavara löytyy. Tämän vuoksi pidän itse urheilukassista enemmän. Sen saa koko matkalta auki, jolloin penkominen on helpompaa.

Jos laukkusi on täynnä jo lähtiessäsi, se on liian pieni, tai sinulla on liikaa tavaraa mukanasi. Lähes jokainen ostaa ulkomailta jotain, ja siksi laukussa tulisi olla lähtiessä ylimääräistä tilaa. Reput sekä pienemmät vedettävät laukut mahtuvat lentokoneessa matkustamoon, mikä on hyvä varsinkin käytettäessä RyanAirin kaltaisia lentoyhtiöitä, jotka veloittavat lisämaksua ruumaan menevistä matkatavaroista. Jos laukkusi ei paluumatkalla ole täynnä, se oli sitten liian suuri.

Jos omistat lukittavan laukun, muista jättää se lukitsematta kun laitat sen hihnalle lentokentällä. Tullimiehet rikkovat lukon surutta, jos saavat päähänsä tutkia sisällön.

Mitä laukkuun laittaisin?

Minä olen jakanut matkatavarat karkeasti kolmeen ryhmään, välttämättömiin, tärkeisiin sekä hyödyllisiin. Ja tietenkin vain välttämätön on välttämätöntä. Passi ja hammasharja on melko kulunut fraasi kun puhutaan mitkä ovat pakollisia matkatavaroita, eikä se harja paljoa lohduta jos rahat ja luottokortti jäivät kotiin. Oma välttämättömien tavaroiden listani on hieman pidempi, muttei sisällä kuitenkaan hammasharjaa.

1. Välttämättömät

Passi / viisumi

Passi kannattaa olla aina mukana, vaikka matkustaisit EU:n alueella tai missä hyvänsä. Pohjoismaissakin tarvitset vähintään kuvalliset henkkarit. Passi on kuitenkin kätevin, sillä se kelpaa joka paikassa. Viisumi vaaditaan joissain maissa, ja senhän olet tietenkin hommannut passiisi jo hyvissä ajoin?

Raha

Rahaa tarvitset aina, olit sitten missä maassa tahansa. Mitä takapajuisempaan paikkaan olet matkalla, sen tärkeämpää on kuljetella mukana käteistä rahaa.

Luottokortti

Visa Electron yms. debit-kortit eivät kelpaa läheskään joka paikassa, joten Visa- tai Mastercard-kortti kannatta olla mukana. Electronilla et välttämättä saa rahaa edes seinästä joka paikassa, mutta Euroopan sisällä sen kanssa tulee toimeen yleensä hyvin. Suosittelen kuitenkin virallisen luottokortin hankkimista kaikille matkailijoille. Jos sinulla ei ole luottokorttia, sellaisen saat pankista hakemuksella. Kriteerit eivät ole nykyään mahdottomat, tonnin luoton voit saada jo opiskelijanakin.

Ajokortti

Ota mukaan siinä tapauksessa, että aiot vuokrata jonkin kulkupelin matkan aikana, tai jos edes harkitset sellaista. Ei se paljoa paina.

Rokotustodistukset

Joissain maissa vaaditaan todistus annetuista rokotuksista. Asia tulee selvittää ennen matkaa ja asiaankuuluvat rokotukset hoitaa kuntoon. Rokotuksia vaaditaan lähinnä tropiikin maissa, joissa esiintyy vaarallisia kulkutauteja.

Vakuutusasiakirjat

Jos et saa matkavakuutusta ottaessasi todistusta tai korttia, pyydä sellainen vakuutusyhtiöltäsi.

Lääkärin määräämät lääkkeet

Ota mukaan lääkkeitä niin että ne riittävät koko matkan ajaksi. Varovaisimmat ottavat mukaansa myös reseptit kaiken varalta.

2. Tärkeät

Muut lääkkeet

Särkylääkkeitä, ripulilääkkeitä sekä allergialääkkeitä kannattaa ottaa mukaan. Ei välttämättä koko pakettia, yksittäiset levyt ovat hyvä ratkaisu, kunhan pakkauksista näkyy tuotenimi sekä vahvuus. Minigrip-pussiin pakatut nimettömät pillerit saattavat jäädä tullin haaviin, ja 100 kpl Burana-purkki on jo liioittelua alle vuoden mittaisilla matkoilla. Jos lääkkeesi loppuvat, paikallisesta apteekista saat tarvittaessa lisää, tosin lääkkeiden nimet vaihtelevat maittain. Buranaa ei löydy Intiasta, mutta muita ibuprofeenia sisältäviä pillereitä voi ostaa vaikka yksittäin. Monissa maissa apteekkeja on myös huomattavasti tiheämmässä kuin Suomessa. Herkkävatsaisille tai eksoottisempiin maihin matkaaville suosittelen maitohappobakteereita, joita kannattaa aloittaa popsimaan jo ennen matkan alkua.

Peseytymisvälineet / hygienia

Henkilökohtaiseen hygieniaan tarvitsemasi välineet. Huomioi kuitenkin, että shampoot ja hoitoaineet ovat turhia jos yövyt keskitasoisissa tai paremmissa hotelleissa. Hotellien shampoot ovat yleensä kätevän pienissä pulloissa, jotka kannattaa lähtiessä kähveltää mukaansa. Jos kuitenkin haluat ottaa erilaisia tököttejä mukaan, kannattaa sijoittaa nekin pienempiin pulloihin, tällaisia matkasettejä saa nykyään jo kaupoistakin. 300ml hoitoainetta on tarpeetonta viikon reissulla. Pieni pullo desinfioivaa käsigeeliä kannattaa ottaa mukaan, jos matkustat maahan, jossa yleinen hygieniataso on alhainen. Lisäksi tietysti naisilla on omat tarpeensa, mutta luonnollisesti he tietävät ne parhaiten itse, joten en niitä tässä rupea luettelemaan.

Oma listani:

Verkkoadapteri

Mikäli matkakohteessasi ei eurooppalainen pistoke mene seinään ilman lekaa, ja tietenkin vain siinä tapauksessa, että kuljettelet mukanasi laitteita, joita pitää ladata. Kännyköiden yms. lataaminen voi olla mahdollista hotelleissa, mutta minä en laskisi mitään sen varaan.

Kännykkä + laturi

Kolikkopuhelimet alkavat kadota muualtakin maailmasta, joten oman luurin ottaminen mukaan on fiksua. Paikallinen hätänumero kannattaa selvittää kaiken varalta, ja numerot puhelimen muistissa on hyvä olla kansainvälisessä muodossa (Suomeen +358...). Operaattorisi yleensä ilmoittaa tekstiviestillä puhelujen hinnat saapuessasi uuteen maahan.

Vaatteet

Vaatteita kannattaa ottaa mukaan harkiten ja riippuen siitä, minne on matkalla. Kohteen sääolot kyseiseen vuodenaikaan on hyvä selvittää netistä etukäteen. Jos on menossa maahan, missä vaatteet ovat halpoja, ei niitä paljoa kannata kotoa raahata mukaan. Eräs työkaverini teki fiksusti lähtiessään Thaimaahaan ilman matkalaukkua, farkut ja t-paita yllään. Takaisin hän tuli sitten laukun ja vaatteiden kanssa. Vaatteiden määrää kannattaa ylipäätään miettiä, sillä turhat kuteet vievät tilaa, ja pidemmillä reissuilla kannattaakin jo pesettää / pestä vaatteensa itse.

Reisitaskulliset housut tai shortsit ovat oivalliset matkoilla, sillä taskuihin saa mahtumaan yllättävän paljon erilaista tavaraa. Naisilla on tietenkin käsilaukku jonne laittaa aina mukana kulkevat tavarat, joten miehille suosittelisinkin vastaavasti pientä olkalaukkua, jonne mahtuu mukavasti esimerkiksi kamera, kartat, sanakirja yms. pienet tavarat, joita tulee kuljeteltua mukana joka paikassa. Useimmat lentoyhtiöt sallivat sellaisen normaalien käsimatkatavaroiden lisäksi, ja hätätapauksessa sen voi sulloa myös toisen laukun sisään lennon ajaksi jos näin ei ole.

3. Hyödylliset

Kamera + laturi

Useimmat ottavat matkalle mukaan kameran, kuten minäkin. Kuvat ovat ilmaisia matkamuistoja.

Lukemista

Jokin pokkari on kiva mukana, sillä varsinkin paljon liikkuva joutuu toisinaan kuluttamaan aikaansa rautatieasemilla ja lentokentillä notkuen. Pokkareita saa toki monista paikoista matkan varreltakin, mutta suomenkielisiä yleensä vain Suomesta. Minulla lukeminen toimii hyvin myös unilääkkeenä.

Korvatulpat

Kannattaa ottaa mukaan, varsinkin jos olet herkkäuninen ja matkustat suurissa kaupungeissa tai nukut hostellien yhteismajoituksissa.

Mediasoitin

Musiikki rentouttaa ja auttaa tappamaan aikaa koneessa tai junassa. Hanki eristävät nappikuulokkeet, joilla pystyt tarvittaessa sulkemaan maailman muut melut pois, eivätkä muutkaan häiriinny, vaikka soittaisit musiikkia lujaakin. Ne myös pysyvät korvissa tavallisia huomattavasti paremmin. Itse käytän soittimen kuulokkeita myös korvatulppina.

Kartat ja matkaoppaat

Karttojen tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Useimmissa maissa ja kaupungeissa turistien käyttöön soveltuvat kartat ovat ilmaisia, ja niitä saat turisti-infoista, bussiterminaaleista, rautatieaseman aulasta, hotellin vastaanotosta jne. Pidemmillä kiertomatkoilla voi olla kätevää omistaa vaikkapa koko Euroopan yleiskartta, mikäli kiertelet Euroopassa. Satsaamalla laminoituun karttaan varmistat, että se kestää käyttöä useammankin reissun ajan. Matkaoppaita en raahaisi mukanani ollenkaan, sillä matkailun edistämisen nimissä kaupunki- /aluekohtaiset opasvihkoset ovat kaikkialla ilmaisia.

Aurinkolasit

Hyödylliset olemassa jos aurinko paistaa, ja otsalla ne kulkevat mukana kuin huomaamatta. Erityisen hyvät olemassa, jos ajat.

Taskusanakirja

Jos olet epävarma kielitaidostasi etkä viitsi tuhlata rahaa selaamalla netistä puhelimen avulla. Itse en yleensä tarvitse, mutta kannattaa huomioida että monissa maissa turistialueiden ulkopuolelle mentäessä kansalaisten englannintaito katoaa nopeasti.

Kynä + lehtiö

Kynä ei joukossa mitään tilaa vie, ja sen avulla pääset raapustelemaan merkintöjä vaikkapa karttoihin. Lehtiö on hyödyksi, jos et kanna läppäriä mukanasi tai et nauti muistiinpanojen naputtelusta kännykän muistioon. Hyvämuistinen ei tarvitse mitään näistä.

Läppärin raahaamisesta mukaan matkalle aion kirjoittaa oman kertomuksen, kunhan ehdin.

Kaiken tässä listassa mainitsemattoman ostan yleensä paikan päältä, mikäli koen jotain tarvitsevani. Näillä kuitenkin pääsee jo melko pitkälle.

<< Takaisin