Matkan suunnittelu

Calmisto World / Artikkelit / Matkan suunnittelu

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vanha lause pätee matkailuunkin, ainakin jossain määrin. Oleellisimmat lähtökohdat matkan suunnittelulle ovat kohdemaa(t) sekä matkustusajankohta. Maailmassa on noin 200 itsenäistä valtiota, joiden olot sekä kulttuuri vaihtelevat suuresti. Minä aloitan matkan suunnittelun aina perehtymällä kohteen oloihin netin kautta. Sivustoja selaamalla mieleni saattaa muuttua vielä moneen kertaan, ja lopullinen matkakohde valikoituukin sitten aivan joksikin muuksi kuin mitä olin ensin ajatellut. Mutta mitäpä se haittaa?

Wikitravel ja Lonely Planet

Wikitravel-sivusto on hyvä keino aloittaa matkakohteeseen tutustuminen. Sivustolta löytyy matkailijalle hyödyllisiä tietoja kyseisestä maasta yleisellä tasolla, kuten mitä kieliä siellä puhutaan, hintataso, miten kaupungeissa kannattaa liikkua ja niin edelleen. Lisäksi maakohtaisissa artikkeleissa valtio on yleensä jaettu eri alueisiin ja tärkeimmät kaupungit sekä muut kiinnostavat paikat löytyvät linkkien takaa omista yksityiskohtaisemmista artikkeleistaan. Vasemmassa sivupalkissa olevaan hakukenttään voit syöttää vaikka kaupungin, kylän tai jonkin nähtävyyden nimen saadaksesi siitä lisätietoa. Wikitravelia kannattaa selailla englanninkielisenä, sillä sivuston suomenkielinen versio on erittäin keskeneräinen, ja luultavasti myös sellaisena pysyy. Artikkelit löytyvät kyllä, mutta ne ovat usein tyhjiä tai ainakin lähes tyhjiä. Toinen hyvä sivusto samaan tarkoitukseen on lonelyplanet.com. Sieltä löytyy yleistä tietoa valtioista, näkemisen arvoisista paikoista sekä kävijöiden omia kokemuksia.

Turvallisuus

Jos kohdemaan turvallisuustilanne mietityttää, kannattaa käydä lukemassa matkustustiedote Ulkoministeriön sivuilta. Tiedotteita päivitetään sen mukaan, mikäli maan tilanne ratkaisevasti muuttuu, tietyillä alueilla on esimerkiksi mellakoita tai tulvia. Tiedotteessa kerrotaan myös maan rikollisuudesta sekä annetaan suosituksia turvalliseen oleskeluun. Kaiken ikävän varalta kannattaa selvittää ainakin kohdemaan yleinen hätänumero ja laittaa se talteen.

Matkustaminen ja hinnat

Tulevan matkakohteen selvittyä kannattaa ruveta pohtimaan, miten sinne parhaiten pääsee. Minun kohdallani tämä tarkoittaa käytännössä hintaa, matkustusmukavuutta, matkan kestoa sekä sitä, miten vaivalloiseksi se muilta osin muodostuu. Tämä on ehdottomasti se tympein ja puuduttavin vaihe matkan valmistelussa, mutta surffailemalla lentoyhtiöiden ja varauspalveluiden sivuilla sopivia vaihtoehtoja etsien ja hintoja vertaillen voit parhaimmassa tapauksessa säästää satoja euroja rahaa. Lentojen varaamisesta olen kirjoittanut erillisen artikkelin.

Jos kohteeseen pääsy edellyttää neljää koneen vaihtoa matkalla, jokin suunnitelmassa on pielessä. Tällöin hintakin yleensä nousee jo pilviin. Seuraava vaihtoehto voisí olla etsiä jokin suurempi lentokenttä kohtuullisen matkan päässä suunnitellusta kohteesta, ja tehdä loppu matka vaikka junalla. Vaikeasti saavutettavaan kohteeseen matkatessa kannattaa huomioida, että itse perille pääsemiseenkin voi vierähtää jo pari päivää tai ylikin, paluumatkasta puhumattakaan.

Matkasuunnitelman tekoon kuuluu olennaisena osana myös budjetin miettiminen, mistä olen kirjoittanut erikseen oman artikkelinsa.

Mitä paikan päällä?

Seuraava vaihe matkasuunnitelmassa on miettiä, mitä kohteessa aikoo tehdä. Asian voi toki jättää kohteessa mietittäväksikin, mutta minun mielestäni on hyödyksi perehtyä hieman kohteen tarjontaan jo etukäteen. Hyvä apukeino tähän ovat paikalliset matkailunedistämiskeskukset, joiden sivustoilta löytyy tietoa alueen eri mahdollisuuksista, kuten histoarialliset nähtävyydet, majoitukset, ruokapaikat, baarit, kulttuuritapahtumat ja niin edelleen. Hyviä googlaussanoja ovat esimerkiksi [paikan nimi] tourism / tourist info / travel... kannattaa aina käyttää englantia hakukielenä, sillä se on netin käytetyin kieli ja siksi tietoakin löytyy aina eniten. Muita hyödyllisiä asioita ovat muun muassa paikalliset juhlapyhät, maksaminen korteilla sekä missä kannattaa vaihtaa rahaa.

Kiertomatkojen kohdalla samat tutkimukset joutuu tietenkin suorittamaan jokaisen kohteen osalta erikseen ja se voi olla jopa työlästä, varsinkin kun miettii aikatauluja sekä kohteesta toiseen siirtymistä. Minä olen joutunut opettelemaan eroon liiasta asioiden etukäteen miettimisestä, koska siitä aiheutui vain tarpeetonta stressiä. Aikaa on myös syytä varata riittävästi, sillä kiireessä hosuen mikään matkustaminen ei ole kivaa, ja aikaa tulisi varata myös rentoutumiseen. Hyvänä ohjenuorana kannattaa pitää sitä, ettei tee suunnitelmistaan ehdottomia, eikä missään nimessä ainakaan mene tekemään lento-, juna-, tai hotellivarauksia koko matkan ajaksi etukäteen. Kannattaa jättää varaa omille päähänpistoille ja mahdollisille suunnitelmien muutoksille. Toisinaan suunnitelmiaan joutuu muuttamaan myös olosuhteiden pakosta. Minä olen yleensä varannut etukäteen vain lennot Suomesta, sekä usein myös yhden yön majoituksen ensimmäisessä kohteessa. Raskaan matkustuspäivän jälkeen on mukavaa, kun ei tarvitse enää ryhtyä etsimään hotellia raahaillen kaikkia matkatavaroita mukanaan.

Liika suunnitteleminen voi pahimmassa tapauksessa pilata koko reissun, jos sitä lähdetään toteuttamaan ohjelmoidusti. Tarkoitushan matkalla on kuitenkin olla hauskaa. Ja väkisinkin tulee vastaan se tosiasia, ettei kaikkea voi selvittää etukäteen. Jos kuitenkin olet hankkinut hyvän yleiskäsityksen kohteesta sekä ympäristön muista mielenkiintoisista paikoista, on itse matkalla paljon mukavampi olla, hommat hoituvat sujuvasti eikä aikaa kulu miettimiseen sekä turhaan asioiden selvittelyyn paikan päällä.

Kun olet varma millaisen matkan haluat tehdä ja minne, on vasta aika tehdä kaikki tarvittavat varaukset. Tehdessäsi netissä etukäteen maksettavia varauksia esimerkiksi lennoista, et useinkaan voi enää perua tai tehdä niihin muutoksia jälkeenpäin, joten sitä viimeistä OK-nappia kannatta painaa harkiten. Viimeinen ja ehkä vielä reittisuunnitteluakin kurjempi vaihe on se, kun joudut kotona odottamaan lomasi alkamista...

<< Takaisin