Miksi omatoimimatka?

Calmisto World / Artikkelit / Miksi omatoimimatka?

Omatoimisella matkailulla tarkoitetaan matkailua, josta jätetään pois matkatoimistojen palvelut. Matkailija tekee kaikki tarvittavat järjestelyt ja varaukset itse. Mutta miksi näin?

Omalla kohdallani kyse on suurimmaksi osaksi luonteen valinnasta. Minulle pakettimatkat eivät vaan sovi, sillä ne eivät tarjoa sitä, mitä minä matkoiltani odotan. On totta, ettei matkailu ole kovin halpaa lystiä missään muodossa, joten kyllä siitä kannattaa silloin ottaa irti kaikki se, mikä on mahdollista. Listaan tähän muutamia syitä, miksi toteutan yleensä reissuni itse. Jos olet useammassakin kohdassa samaa mieltä kanssani, voi olla etteivät pakettimatkat sovi sinullekaan.

Vaihtoehdot ovat rajalliset

Matkatoimistot järjestävät lomamatkoja vain tiettyihin kohteisiin, jotka on useimmiten valittu sen mukaan, onko niissä aurinkoista ja löytyykö niistä upeita hiekkarantoja ja tasokkaita hotelleja. Turisteja ei myöskään raahata alueille joissa soditaan tai joissa on joidenkin mielestä muuten vaarallista olla. Toki toimistojen listoilla on mielenkiintoisiakin kohteita ja "uutuuksia" tulee lähes vuosittain, mutta maailma on silti paljon suurempi paikka. Oikeasti. On tuhansittain muitakin mielenkiintoisia paikkoja, joihin voi matkustaa. Maailman lähes jokaiseen kolkkaan on mahdollista päästä, mutta ei matkatoimistojen avulla. Omatoimimatkailijan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Joudut maksamaan turhasta

Pakettimatkan ostaessasi maksat majoituksen ja lentojen lisäksi myös toimiston työntekijöiden palkat ja muut kulut, ja tietenkin toimiston katteet vielä siihen päälle. Lisäksi toimistot kauppaavat asiakkailleen erilaisia kiertoajeluita ja retkiä, jotka on yleensä ylihinnoiteltu törkeästi. Tekemällä tarvittavat taustatyöt ja varaukset itse ja tutustumalla kohteeseen omin päin säästät selvää rahaa. Pakettimatkojen hotellivaihtoehdotkin ovat yleensä kahdesta tähdestä ylöspäin, joten jos haluat matkustaa vaikkapa minimibudjetilla ja yöpyä hostelleissa tai halvoissa pikkuhotelleissa, ei matkatoimistoilla välttämättä ole kukkarollesi sopivia vaihtoehtoja.

Et voi matkustaa milloin haluat

Jos olet selaillut matkatoimistojen nettisivuja, olet varmasti huomannut, miten joihinkin kohteisiin tehdään matkoja tiettyinä aikoina. On talvilomakohteita ja on kesälomakohteita. Matkat järjestetään suomalaisten perinteisten lomakausien mukaan. Lähtiessäsi pakettimatkalle varmistat samalla sen, että olet kohteessa juuri silloin kun kaikki muutkin turistit ovat. Sesongin ulkopuolella kohteiden sääolot saattavat olla epävakaisemmat, mutta ainakin minä viihdyn missä tahansa paikassa mieluummin alkuasukkaiden kuin turistien seurassa, enkä todellakaan nauti jonottamisesta tai tungoksesta. Sesongin ulkopuolella hotelleissa on aina paremmin tilaa ja hinnatkin voivat olla halvemmat.

Olet sidottu matkanjärjestäjän aikatauluihin

Entäpä jos viihdytkin jossain niin hyvin, että haluaisitkin olla vielä pari päivää? Ei onnistu, jos pakettimatkaan kuuluva lento lähtee. Vaikka voisitkin ostaa hotellista lisäaikaa, kone ei jää odottamaan. Tai jos jokin paikka ei vastaakaan odotuksiasi, ja sinun tekisi mieli lähteä jonnekin muualle vaikka junalla? Onnistuu, mutta olet jo maksanut hotellin nykyisessä kohteessa, etkä saa rahojasi takaisin, jos häivyt ennenaikaisesti. Minulle on tärkeää, että voin tarvittaessa muuttaa suunnitelmiani ihan miten haluan.

Olet sidottu valittuun kohteeseen

Minä tykkään olla liikkeellä, enkä yleensä viihdy samassa paikassa määräänsä pidempään. Pakettimatkat ovat useimmiten matkoja yhteen tiettyyn kohteeseen, jossa oleskellaan koko matkan ajan erilaisia päiväretkiä lukuun ottamatta. Toki matkatoimistotkin järjestävät jonkinlaisia kiertomatkoja, mutta yleensä ne ovat törkeän kalliita, ja edelleen tiukasti ennalta määrättyihin aikatauluihin sidottuja. Päiväretket tuovat perinteiseen lomamatkaan hieman vaihtelua, mutta kauas et kuitenkaan pääse, ja palaat aina takaisin sinne mistä lähditkin. Sitä paitsi pystyt järjestämään itse itsesi vastaavalle retkelle huomattavasti halvemmalla. Matkatoimistot keräävät näissä turisteilta rahat pois.

Haasteet ja jännitys puuttuvat

Pakettimatkat on tehty mielestäni matkustajille liian helpoiksi. Minä kaipaan haasteita, jännitystä ja odottamattomia tilanteita. Pakettimatkoilla sellaisia ei useinkaan synny. Jos löhöän rannalla kauemmin kuin kaksi päivää, minä pitkästyn ja haluan pois. Omatoiminen matkailu ei siis välttämättä ole rentouttavaa, millaiseksi monet lomamatkailun yleensä mieltävät. Jos olet stressaantunut ja väsynyt ja haluat rentoutua, suosittelen mieluummin valitsemaan vaikkapa kylpyläloman tai perinteisen yhden kohteen rantaloman jonkin matkatoimiston listalta.

En saa kaipaamaani rauhaa

Lopuksi vielä tekisi mieli mainita se, kun jossain kohteessa näen bussistaan jalkautuneen turistijoukkion. En voi välttää ajatusta karjalaumasta, jota oppaat paimentavat koirien ja kissojen avulla. Tunnen myötähäpeää ja mieluiten liukenen paikalta, ettei minua osattaisi yhdistää heihin. Turisti on fiksuimmillaan yksinään, kun taas joukossa tyhmyys tiivistyy. Tällaiset metelöivät laumat ovat yksi syy siihen, miksi usein paikallisetkin halveksivat turisteja.

<< Takaisin