Budjetti

Calmisto World / Artikkelit / Budjetti

Suosittelen ehdottomasti tekemään arvion päivittäisestä rahantarpeestasi valitsemassasi matkakohteessa. Kun tiedät suurin piirtein paljonko rahaa matkakohteessa kuluu päivän aikana, on helppo laskea reissulle kokonaisbudjetti. Tai oikeastaan toisinpäin: sinulla on tietty summa rahaa käytettävissäsi, jolloin voit jakaa sen matkapäivien määrällä ja saat tietää, paljonko voit tuhlata päivän aikana. =)

Laskukaava on yksinkertainen:

Päiväbudjetti = käytettävissä oleva raha / matkapäivien lukumäärä + X

tai

Päivän aikana keskimäärin tuhlattu raha * matkapäivien lukumäärä = tarvittava rahamäärä

Ensimmäisessä kaavassa mukana oleva tuntematon tekijä X edustaa luottokortilta vingutettua summaa, eikä se ole mukana vain vitsinä, vaan luottokortti on erittäin hyödyllinen olemassa matkoilla. Jos ylität budjettisi esimerkiksi joutumalla maksamaan huomattavan suuren odottamattoman menon, voi luottokortti pelastaa sinut puiston penkillä nukkumiselta.

Mitä mikäkin sitten maksaa?

Lennot

Lentoliput leikkaavat yleensä suurimman yksittäisen loven matkabudjettiisi, varsinkin jos aiot matkustaa jonnekin kauas. Lennot voivat maksaa kohteesta riippuen muutamista kympeistä tuhansiin euroihin. Halpisyhtiöiden kyydissä selviät usein halvimmalla, mutta useita välilaskuja sisältävät lentomatkat saattavat muodostua näinkin yllättävän hintaviksi.

Majoitus

Majoitus on usein se kaikkein suurin päivittäinen menoerä. Vaatimattomasta hostellimajoituksesta eurooppalaisessa suurkaupungissa voit selvitä parilla kympillä, mutta hienossa keskustan hotellissa voit joutua pulittamaan satoja euroja. Majoituksen hintaan vaikuttavat tärkeimmät tekijät ovat maan yleinen hintataso, kaupungin yleinen hintataso, majoituksen taso, sijainti keskustasta katsottuna sekä rannan tai erilaisten nähtävyyksien läheisyys.

Majoituksen suhteen on edullisinta matkustaa jonkun kanssa kimpassa. Useimmissa maissa yhden hengen huone maksaa saman (tai ainakin melkein) kuin kahden hengen huone, ja kaverin kanssa hotellikulut voi aina puolittaa. Tällä on yllättävän suuri vaikutus matkan kokonaiskustannuksiin, ja vaikutus vain kasvaa pidemmillä reissuilla.

Syöminen

Ruuan hinta vaihtelee melko paljon maasta riippuen. Länsi-Euroopassa ravintoloiden hinnat ovat vähintäänkin Suomen tasoa, kun taas kaukoidässä syöt lähes ilmaiseksi. Pariisissa saat helposti kulumaan päivässä ruokaan enemmän kuin majoitukseen. Jos taas ahmit itsesi täyteen majoituksen hintaan kuuluvassa aamiaisbuffetissa ja syöt vaikka sen lisäksi kerran mäkkärillä ja ostat kaupasta jotain pientä naposteltavaa illaksi, voit selvitä hintavassakin kaupungissa vajaalla kympillä kokonaisen päivän.

Liikkuminen

Jos olet kiertomatkalla esimerkiksi Euroopassa, voivat juna- ja bussilippujen hinnat muodostaa yllättävän suuren menoerän edellämainittujen lisäksi. Jos taas olet kaupunkilomalla, voivat kulut jäädä pariin bussi- tai metrolippuun päivässä, mikä ei juurikaan budjettiasi heilauta. Ja tietenkin käveleminen on aina ilmaista.

Muut kulut

Oikeastaan kaikki tästä eteenpäin on vapaaehtoista. Jotkut viihtyvät matkoillaan pelkästään notkumalla kaupungilla, rannoilla tai puistoissa, mutta toiset taas haluavat kierrellä nähtävyyksiä ja museoita, toiset baareja ja yökerhoja, jotkut taas haluavat huvipuistoihin ja surffaamaan. Kulttuuri on yleensä viihdettä sieltä edullisimmasta päästä, kun taas extreme-urheilu sekä ryyppääminen voivat tulla kalliiksi ainakin länsimaisten standardien mukaan. Edullisissa maissa kaikki on tietenkin halvempaa, muttei kuitenkaan niin halpaa kun voisi ajatella. Mitä halvempi ja kehittymättömämpi maa, sitä enemmän turisteilta pyydetään kaikesta ylihintaa. Budjettia miettiessä hyväksi havaittu laskentatapa on, että AINA rahaa kuluu vähän enemmän kuin olisi etukäteen uskonut. Turistirysissä saatat joutua maksamaan sellaisestakin, minkä normaaliolosuhteissa kuuluisi olla ilmaista, esimerkiksi hotellin rantatuolien käytöstä. Rahaa voi kulua jonkin verran myös esimerkiksi tippeihin sekä virvokkeisiin. 10 prosentin vara budjetissa ylimääräisiä menoja varten on hyvä lähtökohta.

Kaikkien yllä mainittujen kulujen lisäksi voit joutua maksamaan jo ennen matkaa myös erilaisia ylimääräisiä kohteesta johtuvia kuluja, esimerkiksi viisumin sekä sen kylkiäisenä vielä matkavakuutuksenkin. Lisäksi voi olla suositeltavaa ottaa rokotuksia.

Hintojen selvittäminen

Parhaan yleiskäsityksen paikan hintatasosta saat vilkuilemalla useiden paikallisten hotellien hinnastoja netissä. Vaikket olisikaan varannut mitään tiettyä majoitusta, edellämainittujen keskiarvo osuu yleensä melko lähelle totuutta kun marssit kohteessa perustason hotellin respaan kysymään huonetta. Kannattaa myös lueskella kohteessa käyneiden matkailijoiden kommentteja matkailusivustoilla sekä foorumeilla. Erilaisten asioiden hinnoista puhutaan yleensä paljon.

<< Takaisin